#HASHTAGS

Doortje van der Heijden — 16 oktober 2017

De hashtag, voor sommigen zo klaar als een klontje, maar voor velen nog niet zo’n helder verhaal. Wat betekenen die hashtags nou precies en wat heb je er aan?

Het hoe, wat en waarom.

Een hashtag bestaat uit een hekje gevolgd door één of meerdere woorden, zonder het gebruik van spaties of leestekens. Ze zijn bedoeld om gevonden te worden binnen verschillende social mediakanalen en om onderwerpen te categoriseren.

Heb je interesse in een bepaald onderwerp of bedrijf, bijvoorbeeld #koffie of #10uur, dan kun die intypen in de zoekbalk van bijvoorbeeld Instagram of Twitter. Je krijgt dan alle berichten te zien waarin die hashtag wordt gebruikt en zo kun je dus gemakkelijk die berichten bekijken waarin jij geïnteresseerd of naar op zoek bent.

Ook kun je zelf een unieke hashtag aanmaken

Bijvoorbeeld bij het organiseren van een evenement. Dit kan je bereik en verbinding met de doelgroep vergoten, daarnaast kun je goed monitoren wat er over je gezegd wordt. Als je jouw hashtag op diverse plaatsen terug laat komen, met name op je website, dan vergoot het ook nog eens je vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.

Maar wat is nou een geschikte hashtag? 

Zorg dat de hashtag past bij je bedrijf of event en dus herkenbaar is. Het moet mensen aanspreken en eenvoudig te onthouden zijn om in gebruik te nemen. Originaliteit is ook van belang én vergeet niet te checken of de hashtag al bestaat of vreemde associaties oproept, je wilt natuurlijk positiviteit uitstralen.

Het gebruik

Hashtags worden het meest gebruikt op Twitter, waar het ooit begonnen is, Facebook, Instagram, Pinterest, Tumblr en Google+. Hoe functioneel het gebruik van hashtags ook kan zijn, overdrijf niet! Laat je niet meeslepen in de hipheid van overmatig hashtag gebruik, maar kies ze zorgvuldig en maak ze niet te lang, voor een optimaal resultaat!

Leuk om te weten

Om je een indruk te geven van welke hashtags zoal gebruikt worden, dit zijn een aantal van de meest gebruikte hashtags (van 2016): #Rio2016, #Euro2016, #Election2016, #Brexit, #RIP, #Oscars, #GameofThrones, #PokemonGo,#MannequinChallenge,#vacature,#trots, #TeamNL, #dwdd,#Eurovision en natuurlijk #Trump.

Op Instagram zien de meest gebruikte hashtags er heel anders uit.

Neem bijvoorbeeld deze:  #Checkitout, #LOVE, #Instagood, #Picoftheday, #TBT, #Happy, #Followme, #Selfie, #Instadaily, #Summer, #Friends ,#Smile, #FOOD en #Likeforlike.

Mail