Door
Diederik
op 18 oktober 2022

Sierlijk gekrulde hoofdletters zoals in het begin van een sprookjesverhaal of een ouderwets gedrukte krant, nog nat van het inkt. Typografie? Ja. Dus ouderwets? Dat zeker niet! De kunst van het vormgeven van tekst is belangrijker dan ooit. Denk maar eens aan je eigen website, de mails die je dagelijks verstuurt, socials, het magazine dat je doorbladert  of dat reclamebord langs de weg.  Typografie is onmisbaar in het overbrengen van je boodschap. Als vormgever heb je daar dagelijks mee te maken. De  lettercorps, lettergrootte en letterhoogte kunnen namelijk allemaal net dat ene verschil maken. Ik leg uit.

Maatsystemen van typografie

Typografie kent verschillende maatsystemen. De meest gebruikte is Didot.  Een kort lesje geschiedenis: de Franse lettergieter François Ambroise Didot ontwikkelde rond  1770 een systeem om de grootte van letters te bepalen. Gebaseerd op de toenmalige standaard, de Koningsvoet.

Koningsvoet, Augustijn en Didot

Eén Koningsvoet bestaat uit 12 Augustijn.  In 1 Augustijn (4,51278 mm) gaan 12 Didot punten (0,376065 mm). Je kent het wel, in programma's als Word en InDesign kies je de grootte van een lettertype in punten (pt), dit zijn nog altijd  Didot punten. Dus, lettergrootte 10 is 10 Didot, oftewel 3,8 mm. Reken maar uit. Tot zover dit lesje wiskunde!

Coprsgrootte en lettergrootte

De corpsgrootte is de totale hoogte die letters nodig hebben om elkaar niet te raken. Het gaat dan om de  minimale (wit)ruimte die letters aan de boven- en onderkant nodig hebben. Denk aan de ruimte aan de bovenkant van een stokletter zoals een k, tot aan de ruimte onder staartletter (zoals de p).

H- of kp-hoogte

Er zijn nog twee andere manieren om een lettergrootte aan te geven. Kapitaalhoogte is de hoogte van de H uitgedrukt in millimeters, daarom ook wel H-hoogte genoemd. Of de kp-hoogte, dit is de hoogte van bovenkant stok (bijv. k) tot onderkant staart (bijv. p) uitgedrukt in millimeters. 

Meer weten over de juiste typografie voor jouw medium en samen de puntjes op de ‘i’ zetten? Laat het me weten, ik sta voor je klaar.